Friday, 17 February 2012

Jatuh Cinta Dengan Best Friend

Korang ada best friend? Maksud aku best friend berlainan jantina lah, pernah jatuh cinta dengan diaorang? hehehe~

Contohnya ada sorang lelaki dan sorang perempuan. Diaorang ni berkawan baik punya lah lama. Sejak sekolah rendah sampai lah masuk universiti berkawan. Tup tup, yang lelaki ni jatuh cinta dekat perempuan tu...
 


1) Salah Seorang Taknak Bercinta
Ini sangat-sangat berisiko. Bila kau dah confess cinta dekat kawan baik, tiba-tiba si dia taknak kat korang. Macam mana perasaan korang masa tu beb? Friendzoned? kah kah kah..



Dia anggap kau ni kawan baik aje, kau pulak nak lebih-lebih. Adakah korang masih berkawan lepas tu? Ya, masih berkawan. Adakah korang masih baik seperti dulu? Tidak, korang akan rasa awkward, rasa malu, rasa marah, semua rasa ada..


2) Sayang,
 Katakan lah si dia pun rasa nak berkapel dengan korang jugak.. dua-dua bersetuju nak saling sayang-menyayangi..

Tapi sayang ni ada banyak beb.. Sayang dekat kawan-kawan ni sangat-sangat berbeza dengan sayang dekat couple. Kalau sayang dekat mak ayah lagi lah lain. Kau buat salah dekat mak ayah pagi ni, petang karang ok je makan nasik sama-sama kan? Jadi 'Sayang' ni banyak definisi..

Tapi, aku masih tak boleh lagi nak proses dalam otak ni macam mana "sayang kawan" tiba-tiba bertukar jadi "sayang sebab couple".. ye lah, dah nama kawan baik kan. Ada ke yang bahasakan kawan dia 'saya awak'? Takde beb.. kalau ada tu maknanya korang ni bukan kawan baiklah. Gerenti bahasakan diri 'aku kau' dengan kawan kan?

tiba-tiba korang berkapel..  Nak panggil apa? Dari empat lima tahun panggil 'aku kau' tiba-tiba rasa awkward gila-gila.. Lagi awkward bila pasangan suruh panggil panggilan manja-manja.. 'mama papa'


mama papa lah sangat... hahahaha~



3) Risiko Percintaan Putus Di Tengah Jalan

dah kenapa ayat skema esei SPM ni? grrr..



"Alah bang, rasa awkward panggilan manja-manja ni kejap aje lah. Lama-lama okeh lah tu bila dah biasa", kata seorang pembaca dalam hatinya sendiri..

Tahu tak statistik orang yang putus cinta ni berapa? Secara purata, setiap orang di Malaysia akan putus cinta walaupun sekali seorang. Ya, statistik ni aku reka-reka je.. hahaha~

“Friendship to love, always. But love to friendship, never.” Dan dari pemerhatian aku, kebanyakan orang yang dah putus ni memang takkan berkawan dah dengan ex diaorang. Betul?

Dari elok ada kawan baik tiba-tiba sebab cinta yang sekejap, korang hilang kawan baik tu.. perghh... sadis beb, ini memang sadis..






4) Kahwin dengan kawan baik

Orang putih kata, "Friendship is the best foundation for love". Nanti bila dah kahwin pasangan tu paham korang, tahu apa korang nak, tahu apa yang korang taknak..



Nak lebih selamat, tak payah kapel. Kalau korang nak kahwin baru lah korang bagitahu si kawan baik tu.
"Kau nak kahwin dengan aku tak?"

59 comments:

Dhiya Fariza said...

Ending tu kaedah terbaik.

Amna.Qadeeja said...

kapel dgn kawn baek? kalo boleh elak, elaklah tp kalo dah jdoh nk camana kan

try pikir kau kwn ngan dia dah bertaun2 tbe kapel n kawen. nt pas kawen kau nak borak pebenda ngan dia? sebab sblum kawen dah byk cerita yg kau da share kan kehkehkeh

Akim Iqbal said...

Gua cinta kat kawan gua. huhuhu

Akim Iqbal said...

Gua cinta kat kawan gua. huhuhu

Syafiq Ahadin said...

gay ke hape nak kawen ngan kau? haha!

Anonymous said...

eh sy kwn je ngn ex..dah 2 tahun..:D ala2 BFF la gtu..hehe

Yuyu said...

kau nak kahwin dengan aku tak

ishiko said...

perghh... amjah..
kalau la semudah tu bleh tanya kan..
hahhaa

Anonymous said...

gua ada kawan baik
pastu gua kapel dengan die
pastu gua clash
pas clash gua jadi kawan baik balik.
lagi baik dari dulu.
haa

Miss Butterfly said...

ade je kawan baik lelaki. so far oke lagi laa.. huhuhu~






skrg ngn dye 'saya awak'. haha

cik najihah said...

kawan baik aku penah ajak kapel dengan aku. aku tolak last2 lost contact terus. ha kau padah kawan baik mintak kapel. kawan je suda..

Rose Alin said...

Encik mejah, aku dah putus nga BFF aku yg 5tahun kawan tu masih lagi ada hubungan BFF tu walaupun dah putus. alhamdulillah sampai sekarang BFF kamceng lagi. sampai tk ingat pernah couple dulu. hahaha.. awesome tak aku? ;DD

Yanayo said...

and i've oredy lost one of my bestfriend... :)

Zinnirah Humaira said...

my ex is my best friend now..hehe :P

waniewanie said...

aku rasa mcm tenga alaminya. T_T
pedih babe pedih.
dan aku takkan confess kat dia, lagipun dia cakap yg aku kawan baik dia...

Nur Intan Syafinaz said...

pernah terjadi dekat diri aku. tapi sampai sekrang still kwan baik lagi..hahaha..suka je tp tak kapel pun..

ash said...

saya pernah suka kwn baik sendiri dan akan sentiasa suka tanpa dia sedari..yang aku mampu buat adalah penuhi keperluannya dan protect dia...
=)

Eera Shera said...

sy pun pikir mende yg sama. mcm mane syg seorg kwn tukar jd cinta plak..bygkan jatuh cinta kt kwn sndiri? eei peliknye haha..

Hidemichi said...

Gua contoh berkawan baik selepas berkapel. Tapi tahun2 yg awal tu lu kena tadah telinga dulu lah melayan ungkit mengungkit! Ni applicable untuk org2 yg tahu akan hakikat jodoh dan silaturrahim.

MOHD SANIY said...

terbaek

fafa punya said...

ntahlah aku pernah gak jd mcm kes tu..from best friend to a lover..last2 breakup in peace sebab awkwardness ni..tp awkward gilaa weyyy! nak cakap pun dh rasa terbatas. Nak poyo2 pun dh jd mcm nak kontrol..sob3.

Eiqa Lyka Vandetta said...

nasib baik tak pernah lagi jd camni. suka tu suka tp tk pernh luahkn. takut direject. hahaha

nursayidatina said...

agreed with every single word. Ade experience.

Sizzling Suzai said...

hahha static tu trnyata sungguh ktipuannyer ek. haha coz sy xpnh putus cinta lg pon! hehe..thanks 4 d vsiting ek

ieda said...

pernah alami perasaan ini ..
hurmmm kenangan sekolah dulu2 ;)

fatin amalina husna said...

x brani nak luah kat kwan baik..risau tkut trputus trus..haha..

Wadi AR said...

bf tu ape?

M Firdaus Mohd said...

yes, kahwin terus tu terbaik, mudah selamat dan terjamin.

Amyyy said...

Elok je aku berkawan balik dengan kebanyakan ex bf aku. Takdanya tak boleh kawan balik.

evagurl (podshop) said...

jatuh cinta dgn bestfriend.

sgt sakit..

~ieda~ said...

aah...jth cinta ngn bestfren mmg skt tp slmt la bole kwn baik blk cuma tkot kang tb2 rs 2 dtg blk

CintaZulaikha said...

akak pon kawen ngn kawan sdri...hahhahha...tp still cam member2 spi leni...tuh yg syok tuh..:)

echa takashimaya said...

kalau tak kawan baik pon kalau dah jodoh, jodoh jugak kan :)

misstrip3a said...

entry terbaik!

suzie rahman said...

nice entry. well pnh berhubungan secara serius dgn kawan rapat lelaki tp putus sbb2 tertentu.lps tu trs lost contact n lost bestfriend. mnyesal tukar status kwn rapat kpd kekasih.:(

Nurul Akmal said...

Tak salah nak jatuh cinta dgn kawan baik.. lagi untung.. dia dah kenal kita.. tapi kalau ade respon lah..

nushaamlatfi said...

ending yg ohsemm abess :)
follow saya balik.. hewhew~

Mia said...

xde kawan baek laki...

hazanis said...

couple dengan kawan baik memang kerap berlaku sekarang nie...^^

UniMeOw said...

aku la salah sorang mangsa kapel-ngan-bff ni...

pas 6 bulan baru aku leh brenti cakap ko-aku ngn dia..

then bila clash mmg pyah nak kawan balik..asyik gdo je..

skg,,pas 3thn clash,,dh bleh jadi bff balik..& aku harap jodoh aku bkn dgn dia..

♥Miss Yaanaako♥ said...

fuhh. naseb baik lah bff wa tuh bukan taste wa. that y, hencem gila pun dia tuh. wa tak penah jatuh hati kat dia. hahahax

dzafira said...

Biasa terjadi... Mula2 kawan dulu. Bila dah kenal mula lah jatuh cinta..

web10102 said...

aku baru putus cinta dgn kawan baik aku sendiri..tak sangka dia nak rapat dgn aku sebab nak takel aku...bukan nya nak jadi kawan baik..malangnya aku tak pikir panjang terus terima... dah 5 bulan kapel baru aku sedar aku tak penah cintakan dia walaupon 1% pon...last sekali, aku mintak putus..terus tak kontek lgsg dah..sedih betol laaa

Tauke Budu said...

biasanya kalau laki ngn perempuan jadi best friend mesti sh sorang dari mereka akan tergelincir jatuh cinta

♥ Nana BamBam ♥ said...

bahana gak ada heart feelings ngan kawan baik sendiri..hahaha :D

Zahid Ascetic said...

pandai2 ar jage hati teman anda..hehe...jgn nk kras kepale sngt..hehe

-long@wani- said...

sy tgh fall in love dgn bff sy sdri tp sy tekad sy xkan bg taw dia....biar masa menentukan...uhuk3..T_T..
memg terseksa sbb sy mungkin akan kehilangan dia kalo berterusan mcm ni...tp sy xsanggup nk hadapi if prshbtn kami putus...sbb sy syg dia sgt2..sy hanya mampu doa pd Allah supaya dibuka pintu hati dia utk trut rsa apa yg sy rsa

Miss Perfectly Imperfect said...

thanks for sharing guys!I feel soo much better now :)sakit memang sakit but have to lepaskan juga! :'))

mizz_ma said...

sy terus putus dengan kawan baik sy selepas bagitau yg sy suka dia...dia siap bermimpi lg yg kami xkan mungkin bersama..sedih tu memang sedih..sekrang still frust lg...8 tahun berkawan...musnah macam tue jer..lgpun dia dah ada piliha sendiri..sy sebagai kawan cuma mampu doakan yg terbaik untuk dia...tp dalam hati still berharap yg dia akan pilih sy.

mizz_ma said...

persahabatan sy dengan kawan baik sy terus putus selepas sy bagitahu yg sy suka dia...salah ker kawan baik suka kawan dia sendiri?hmm...dia siap bermimpi lagi yg takdir kami ni berbeza..skrg still frust lg...lgpun dia dah ada pilihan dia sendiri..tp persahabatan kami ni lg lama dr kekasih dia..cemburu sesangat...tp mmg xboleh buat apa dah kecuali mendoakan yg terbaik untuk sy dan diri dia..hubungan 8 tahun musnah sekelip mata...namun stil mengharap agar dia putus dengan kekasih dia.jahat x saya?atau tindakkan saya ni bodoh???

mizz_ma said...

persahabatan sy dengan kawan baik sy terus putus selepas sy bagitahu yg sy suka dia...salah ker kawan baik suka kawan dia sendiri?hmm...dia siap bermimpi lagi yg takdir kami ni berbeza..skrg still frust lg...lgpun dia dah ada pilihan dia sendiri..tp persahabatan kami ni lg lama dr kekasih dia..cemburu sesangat...tp mmg xboleh buat apa dah kecuali mendoakan yg terbaik untuk sy dan diri dia..hubungan 8 tahun musnah sekelip mata...namun stil mengharap agar dia putus dengan kekasih dia.jahat x saya?atau tindakkan saya ni bodoh???

Anonymous said...

sy dah putus kawan dengan kawan baik selepas bgtau sy suka dia...8 tahun membazir menunggu dia untuk putus dengan kekasih dia..tp oleh sebab rasa hubungan kawan baik tak ke mana, so mengaku..tup2 break mcm nie.frust.

Teena Tna said...

Kau nak kahwin dgn aku tak?
Haha

Anonymous said...

Tgh mgalami..kite aggp kwn je, dy lyn lbih..dari xpnh suka, kami bkwn dan dy lyn lbih dr sorg kwn..dan aq pn dah mula sygggg kat pempuan ni..ajak kahwin dy aggp kwn..wtf man..permainan apa ni..pedihhhhhh woii

Natasha Sideks said...

Wahh.. aku tak tau kenapa aku boleh pulak google jatuh cinta dengan bestfriend. sbb sekarang tengah sakit angau laa.

sebelum ni aku kawan rapat je ngan dia. bff tu takde lagi. pastu lost contact jup. then sebulan ni baru jumpa balik. tp bile dah contact balik, perasaan tu jadi lain. aishh. layanan pun jadi lain.

tp dia ada gf dah. :( tp entah cane, masing2 confess. dem lah. right after dia clash ngn gf dia. but lagi malang utk aku, dia sambung balik ngn gf dia, dia cakap dia buat kesilapan bg aku harapan bagai. sentiasa cakap solution nak suh kongsi. apepuntakbolehlahhh..!

but aku tak nak. gila ke nak kongsi? last last dia cakap, "i'll be your best friend." Sedih beb, sedih. sebab kau masih ada perasaan kat dia, tp dia senang2 buat macam tu.

tp yg bongoknya, aku masih dengan dia, jd kawan baik, jumpa tiap hari, keluar makan keluar enjoy. cuma hati aku yg sakit. dia pulak, sentiasa ada, mungkin sebb rasa bersalah dengan cuba jadi sahabat terbaik, mungkin? hmmm..

yg mengongnya, aku masih mengharap. mungkin one day, ada jodoh utk aku. dia pun cakap begitu. haha. aku akan terus jadi sahabat baik dia. sampai dia sedar dia rugi tak dapat jadi kekasih aku. haha.

ok, jgan jatuh cinta kat sahabat baik sendiri. frusttttt beb..!!

myla leya said...

Saya pun da kwn bewk .. urm .. mmg ta brni lha nk brtrus trng bub aty nie .. saya mmg dew prsaan at dea . Juzt tkowt bla trus trng nty khlngn plk ... 6 taon kwn dgn dea .. xblyh byngkn klau dea ta dew lm idowp nyh ... sya hnya mndiam kn diri jewh .. tnpa ktahuan dea yg sya dha mula jtuh cinta dgn dia..

myla leya said...

Sya da bff .. mmg kta rpt wlaupun dia study at jwuuh .. tpy saya xboleh tpuu dri sndri yg sya dha jtuwh cinta dgnnya .. urm.. tpii takowt untk brtrus trng .. sya rela mndiam kn dri .. sya nk tggu dea luahkn sndri .. wlaupun skit mnggu ..

maya_mablo said...

Saya jatuh cinta dgn bff sye sendiri. yg terlalu rapat, 24 hours kami berjumpa tak sah kalau tak berjumpa.Dia seorg lelaki lembut, hati sye terseksa apabila dia dkt sgn perempuan.sye ada 3 bestfriend, 2 lelaki lembut, 1 perempuan. sye pernah cerita pd Kawan perempuan sye tentang perasaan sye yg sye alami dan hnya mahu meluahkan, sye pesan pada dia jgn bgitahu pda bff sye yg lembut tu, klu dia bgitahu sye akan benci dia smpai sye mati. Sye tk thu dia sengki atau apa, dia bagitahu kawan sye yg lembut tu, dan kami jadi renggang, betapa rindunya pda dia. alasan kawan perempuas ye kate tidak mahu sye jatuh cinta pda kwn sye yg lembut. Dan setiap kali kami lepak dia seperti nk jelouskan sye smpai satu tahap dia saja buat rapat2 dgn kwn sye yg lembut tu membuatkan sye sakit hati, sye beredar dan tk mahu lepak lama. Hari2 syee menangis, kenapa kawn perwmpuan sye buat sye mcm tu. Dia perempuan seperti syg yg thu perasaan sye. sebulan kami renggang. Dan skrg tuhan dah tunjuk yg kawan sye yg lembut ni nmpak kwn sye yg perempuan ni sebenarnya cemburu kami rapat. Sedangkan dia takde prasaan pde si lembut. Tah tpi memang berat dugaan yg tuhan beri ni. Aku hnya mampu berdoa supaya si lembut ni bertukar perasaan kepada perempuan dan ada prasaan yg sme pda aku

Anonymous said...

Owh..dh 9 taun besprenku mnjadi asbenku...